måndag, juli 27, 2015

Judar överfalls på Tempelberget på fastedagen

 
 



Under Tisha b’Av, fastedagen till minne av de båda templens förstörelse, angreps judar återigen runt omkring och på Tempelberget av stenkastande
islamister. Terroristerna hade barrikaderat sig i Al-Aqsamoskén och lagt upp ett stort lager stenar och brandbomber för att kunna överfalla judar som samlats vid HaKotel (Västra Muren) nedanför Tempelberget..
Först sedan israelisk kravallpolis lyckats stänga portarna till moskén kunde kravallerna dämpas.





Paul Widéns Nyheter från Israel berättar:

Maskerade muslimska män gick under morgonen till attack mot israelisk kravallpolis på Tempelberget med stenar, fyrverkerier och brandbomber. Fyra poliser skadades innan stenkastarna drog sig tillbaka till al Aksa-moskén, dit israeliska säkerhetsstyrkor i princip aldrig går in. Väl inne i moskén fortsatte de sedan att kasta sten, fyrverkerier och brandbomber mot polisen, som då tog det ovanliga steget att gå in ett antal meter i byggnaden för att stänga dörrarna och förhindra ytterligare upptrappning av situationen. 

Sex unga män greps under sammandrabbningen. Polisen uppger att deltagarna i upploppet hade bunkrat upp stenar och brandbomber inne i moskén och misstänker att man hade haft för avsikt att attackera de stora judiska folkmassor som idag samlas intill Tempelberget vid Västra muren för att markera Tisha b’Av, fastedagen till minne av de båda templens förstörelse. Genom ett snabbt ingripande lyckades polisen avvärja hotet och återställa ordningen.

TT:s notis om händelsen publicerades av både DN och SvD, med den typiskt verklighetsförvanskade rubriken ”Israelisk polis gick in i al-Aqsa-moskén”. Det viktiga var alltså inte det besinningslösa våldet mot polisen eller planerna att attackera tusentals bedjande judar med stenar och brandbomber under en fastedag (något som notisen inte ens nämner), utan det faktum att israelisk polis gick in i al Aksa-moskén. Eller för att uttrycka saken lite annorlunda: att skobeklädda ickemuslimer beträdde islams tredje heligaste plats. Det är väldigt svårt att förstå rubriken som något annat än ett medvetet försök till uppvigling, i synnerhet eftersom det uppmärksammade intrånget i moskén enbart syftade till att stänga dörrarna och få ett slut på våldet som kom inifrån moskén.
Polisen hade synnerligen goda skäl att gå in betydligt längre för att gripa upprorsmakarna och konfiskera material avsett att användas till allmänfarlig ödeläggelse. Detta gjorde man dock inte, just eftersom man ville undvika den sortens rubriker som DN och SvD idag har valt att publicera. Ironiskt, eller hur?